Ontdek Córdoba
Bloemen Cordoba

Mei Kermis in Córdoba

De grote feria de mayo die je niet wilt missen


Ieder jaar de laatste 2 weken van mei wordt de kermis of Feria in Córdoba gehouden. In deze blog vertellen we de historie en gebruiken van dit groot feest.


Historie


De eerste keer dat de Feria in Córdoba werd gehouden was in de 13de eeuw. De koning Don Sancho IV besluit in het jaar 1284 twee feesten per jaar te geven beiden met een totale duur van 15 dagen. Deze feesten of Ferias werden vooral gehouden als veemarkten. Ook in de 15de en 16de eeuw zijn er documenten gevonden die aanwijzen dat er toen ook al deze kermis werd gevierd.


Door de jaren heen is de kermis van verschillende locaties veranderd door de stad. Maar vanaf de 19de eeuw tot de jaren 90 werd deze gehouden in Los Jardines de la Victoria. In het centrum van de stad werden er stands, winkels en in de laaste jaren ook atracties geinstalleerd.

Sinds 1994 wordt de kermis net even buiten de stad aan de rand van het Guadalquivir rivier gehouden. Dit terrein is hier speciaal voor ingericht aangezien de laaste jaren er steeds meer mensen kwamen en het centrum hiervoor te klein werd. Vandaag de dag is de kermis maar liefst 32 hectare groot en komen er dagelijks meer dan 30.000 mensen op af.


De toegang tot de Feria is gratis en geopend vanaf 12 uur in de middag tot 4 uur in de ochtend de volgende dag gedurende 10 dagen. Het mooie is dat alle “Casetas” (grote feesttenten) geopen zijn voor iedereen. Er staan meer dan 100 “Castetas” waar verschillende activiteiten worden gegeven zoals flamenco- en paardeshows.


Flamencojurken, eten en drinken


Een van de dingen die we vooral zullen tegenkomen zijn de dames gekleed in hun flamencojurken. In allerlei vormen en kleuren lopen ze of gaan ze per koets op paard en wagen naar de kermis toe. De mannen doen hun speciaal strak pakje aan en doen een “Sombrero Cordobes” (platte hoed) op als ze met het paard naar de kermis komen.


Uiteraard de typische gerechten zoals de Salmorejo Cordobés (koude tomatesoep) of Pinchos Morunos (moorsche pinchos) mogen niet ontbreken. Als drankje bestel de wel bekende Tinto de Verano of een verfrissende “Rebujito”. Mix drankje gemaakt van Fino D.O. Montilla-Moriles (Sherry van de PX druif) en “Gaseosa” (soort van 7up maar minder zoet). Wil je een van de grootste feesten van het jaar meemaken in Córdoba mis de Feria of kermis niet tijdens je bezoek.


Wil je meer informatie over Córdoba? Neem dan contact met ons op en ervaar Córdoba op een unieke manier. ¡Hasta pronto!

Cruces de Mayo
Batalla de las flores
flamenco

Tip: boek nu je hotel of accommodatie direct online


Via Booking.com is het zeer gemakkelijk als het aankomt van het boeken van een hotel of accommodatie. Hun prijzen zijn altijd scherp en omboeken of annuleren is vaak zonder kosten.

Booking.com

Wat leuk dat je tot hier bent gekomen! Wie ben ik...

Mijn naam is Francisco, geboren in Nederland maar al sinds 2006 wonende in Spanje. Op jonge leeftijd ben ik met mijn ouders naar Córdoba (Andalusië) verhuisd. Een prachtige stad waar mijn moeder oorspronkelijk vandaan komt. 


Na mijn studie toerisme ben ik sinds 2017 gediplomeerde gids in Córdoba en eigenaar van een delicatessen winkel Descubre Córdoba. Naast culturele (fiets-) tours door de stad, geef ik ook graag wijnproeverijen en laat ik je kennismaken met de spaanse gastromonie.